Rabarbrapai

Rabarbrapai oppskrift

RABARBRAPAI

(1 pai)

Tilberedning: 15 minutter. Hviletid: Ca. 3 timer (gjerne lenger). Steketid: 50-60 minutter.

PAIDEIG:

350 g kaldt smør pluss ekstra til smøring

9 dl hvetemel pluss ekstra til utbaking

1,5 ts bordsalt

1,5 ts melis

Ca. 1 dl iskaldt vann

1 egg til pensling

2 ss demerarasukker (ev. strøsukker)

FYLL:

2 glass rabarbrasyltetøy

1 vaniljestang

1 syrlig eple

1 klype flaksalt

Iskrem eller pisket krem/crème fraîche til servering

Slik gjør du:

Skjær smøret i små terninger og legg dem i fryseren i 30 minutter. Legg det deretter i en foodprosessor sammen med mel, salt og melis. Pulser det sammen til smøret er pulverisert i melet før du gradvis tilsetter én og én skje med vann til deigen akkurat henger sammen. Del deigen i to og form den til to runde disker. Strø over litt mel, pakk dem inn i plastfolie og frys i 30 minutter. Skrap ut frøene fra vaniljestangen og rør dem sammen med syltetøyet og eplet skåret i små terninger. Smør en paiform (22 cm i diameter) med smør og strø over hvetemel. Dunk av det overflødige melet. Kjevle ut en av paibunnene mellom to bakepapirark til den er ca. 3 mm. tykk – bruk litt ekstra mel ved behov. Legg den forsiktig over i paiformen, press den forsiktig inn i kantene og opp langs siden. La kantene være intakt, de trimmer du helt til slutt. Hell fyllet i paideigen. Kjevle ut den andre bunnen, 3-5 mm. tykk, og skjær den i strimler på ca. 1.5 cm – bruk gjerne et baketrinse for et pent sikksakkmønster. Plasser strimlene i et flettemønster over fyllet, ev. bare i et rutenett. Klipp kanten jevn rundt paien (la ca. 2 cm stå igjen) og klem den sammen mellom tommelen og pekefingeren for en pen kant rundt hele. Frys paien i 20 minutter mens du forvarmer ovnen til 180 grader. Pensle deigen med et sammenpisket egg og strø over demerarasukkeret. Bak paien i ovnen i 50-60 minutter til den er gyllen og sprø og la den avkjøles på en rist. La fyllet romtempereres før du skjærer i paien, ellers vil den renne utover. Server med iskrem, pisket krem, eller en blanding av pisket krem og crème fraîche.