Minigaletter med eplemos og salt karamellsaus

Minigaletter med eplemost og salt karamellsaus

(Ca. 10 små galetter eller 1 stor)

Karamellsaus:

1.8 dl kremfløte

Ca. 5 salvieblader

300 g sukker
135 g smør
1 ts flaksalt

Mini-galetter:

220 g hvetemel

1 ts sukker

½ ts flaksalt pluss mer til topping

140 g kaldt meierismør

2 ts eplesidereddik

Ca. 2 ts kaldt vann

1 glass eplemos

Ca. 1 ss malt kanel

1 egg

Ca. 2 ss perlesukker, ev. vanlig sukker

Iskrem til servering

Slik gjør du:

Galette:

Bland mel, sukker og salt i en foodprosessor (du kan ev. bruke fingrene). Legg i smøret i terninger og kjør det sammen til du har fine smuler. Tilsett gradvis eddik og vann og kjør det sammen - du ønsker at deigen akkurat skal henge sammen som en klump. Tilsett mer vann ved behov. Rull deigen til en tykk pølse med en diameter på ca. 5 cm, pakk den inn i plastfolie og avkjøl den i kjøleskapet i minst en time. Når deigen er klar forvarmer du ovnen til 200 grader. Skjær 1.5 cm brede skiver av deigen og kjevle dem ut til små bunner, så tynne du klarer uten at de blir ødelagt når du løfter dem opp. Bruk gjerne en deigskrape. Legg en raus spiseskje med eplemos i midten av hver bunn, men la det være igjen en kant på 1.5-2 cm. Strø over litt kanel på hver. Lag et lite snitt hver 2 cm (som om du tegner en sol) og brett forsiktig inn en og en fold rundt hele galetten. Pisk sammen egget og pensle deigen forsiktig. Strø over litt perlesukker og flaksalt før du steker dem i ca. 10 minutter til de er gylne og sprø. Server dem toppet med karamellsaus, og gjerne iskrem.

PS. Lag gjerne en stor galette dersom du heller ønsker det. Da former du heller deigen til en stor disk før du kjøler den ned.

Karamellsaus:

Gi fløten et oppkok med salvien og sett den til side. Smelt sukkeret på middels varme i en tykkbunnet kjele mens du rører konstant. Sukkeret vil først klumpe seg, så smelte. Når det har fått en gyllen farge fjerner du kjelen fra varmen og rører inn smøret. Deretter siler du i fløten og rører karamellen godt sammen. Salt og hell over på et glass. Sausen varer i flere uker i kjøleskapet.