Hva slags epler kan du levere?

Gode epler gir god eplemost

Gammel AFB eplekasse med epler

Hva er akseptable og IKKE akseptable epler?

Det handler om kvaliteten på våre produkter. Enkelt forklart: Dårlige epler gir dårlig saft. Sommerepler og glassepler egner seg ikke til pressing. Vi presser gode modne høstepler til vår klassiske eplemost.

En grei regel er; de eplene du ville ha spist gir god saft! Når du leverer epler hos oss, møter du en av våre ansatte som veier eplene dine og ser over at de holder en god kvalitet. I tillegg blir alle eplene våre sortert og vasket før de går i pressa.

Her er det viktigste du bør vite når du skal levere epler til oss:

1. Eplene skal være modne. Umodne epler gir sur saft. Jo lengre eplene henger på trærne, jo mer fruktsukker dannes i eplene, og de blir søtere. For å sjekke om eplene er modne, plukk tre-fire epler på ditt epletre. Del eplene og sjekk om steinene har blitt brune. Er de det, ja da er eplene modne.

2. Epler med mugg og råte vil vi ikke ha. Typisk finner man dette i nedfallsfrukt. Frukten har da fått et slag når den treffer bakken og i nedfallssåret starter forråtnelsen av frukten. Det kan utvikles en soppgift, patulin, under forråtnelsen. Selv om vi sorterer ut mugg og råte tar vi, for sikkerhetsskyld, også prøver av patulin i våre epleprodukter. Vi startet med analyser av dette for mange år siden og vi har aldri hatt detekterbare verdier for patulin.

3. Epler med flekker eller skader, som for eksempel skurv i skallet eller slag, kan vi bruke til pressfrukt.

4. Skadedyrspiste epler (insekter, fugler o.l.) tar vi ikke imot.

5. Epler som er/har vært angrepet av rognebærmøll kan brukes til press. Dersom skadene etter rognebærmøllen er så store at eplene har begynt å råtne/mugne, kan vi ikke ta de imot.

Se eksempelbilder under:

Insektsspist eple - ikke akseptabel frukt

Epler med mugg og råte - ikke akseptabel frukt

Fuglespiste epler- ikke akseptabel frukt

Epler med råteskader- ikke akseptabel frukt

Epler med skurv og merker i skall - akseptabel frukt