Kraftige vindkast 10.8. og eplefall

Epler på gressplen

Årets eplesesong er spesiell på mange måter. Våren tok plutselig tak etter en lang vinter, og vi har hatt rekordvarme og tørke fra blomstring fram til midten av august. Bra blomstring og pollinering og har resultert i mye epler på trærne. Dessverre har den langvarige tørken gjort at frukten er liten. Mange har sikkert også opplevd at trærne slipper frukten. Dette er treets forsvarsmekanisme når det blir tørke. Da er det viktigere for treet å overleve og utnytte den fuktigheten som må til for å holde treet i live. Men den varme sommeren har påvirket modningen og eplesesongen starter tidligere.

Vi åpner derfor eplemottak 27. august. Dette er ca. 10 dager tidligere enn normalt.

Bakgrunnen for dette er:
1. De kommersielle epledyrkerne som vi kjøper epler av melder at sesongen er fremskyndet med 1-2 uker.
2. Samtaler med fagmiljø ved NMBU (tidligere Norges Landbrukshøgskole) viser at eplene i deres forsøksfelt ikke er modent ennå (13.08.18)
3. Testprøver fra ulike villahager rundt om i Østfold viser at eplene må modnes mer.


Fredagen den 10. august hadde vi kraftig vind i hele Sør-Norge og det falt mye epler fra trærne. Det er lett å tro at eplene er modne siden de faller fra treet. Men våre tester viser at hovedmengden av eplene ennå ikke er modne nok. Dersom vi presser eplemost av umodne epler, får den en gressaktig og bitter smak. I tillegg kan fargen på eplemosten få et grønnskjær.

Når et eple er modent er det en naturlig balanse mellom søtt, surt og andre aromastoffer. Det er enkelt å avgjøre om et eple er modent eller ikke. Del eplet i to, er steinene brune er eplet modent. Er de hvite er eplet ikke helt modent.

Vi håper dere har forståelse for den spesielle eplehøsten vi har havnet i.

Lars Erik Pettersen
Kvalitet –og utviklingssjef

Askim 13.8.2018