-
Når vi spiser riktig kost får vi i oss viktige antioksidanter som beskytter cellene. C-vitaminer som finnes i store mengder i epler, solbær, kirsebær, jordbær, bringebær og rips, er en viktig antioksidant og kan hjelpe til med å styrke immunforsvaret og bekjempe infeksjoner.
-
I blåbær og krekling finnes mengder av ulike antioksidanter som kan bidra til motvirke kreft, senke kolesterolinnhold og bedre hukommelsen.
-
Jo mer moden en frukt eller grønnsak er, jo mer antioksidanter inneholder den. Det er store variasjoner antioksidanter i ulike matvarer, men det er en grei regel at der er mer antioksidanter i frukt og grønnsaker med mye farge.
-
Antioksidantene beskytter cellene mot angrep fra skadelige stoffer, såkalte frie radikaler, og hjelper kroppen til å holde seg frisk.
-
Flavonoidenes betydning for helsen er blitt mer aktuell de seneste årene. Flavonoider er en antioksidant som finnes naturlig i frukt og grønnsaker, og hindrer utvikling av alvorlige sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.
-
Råsaft av blåbær, krekling, solbær, bjørnebær, kirsebær, jordbær, tyttebær, nyper inneholder store mengder antioksidanter, og smaker friskt og godt.
-
Kaldpresset rapsolje har et høyt innhold av E-vitaminer og et ideelt forhold mellom Omega 3 og Omega 6 som forebygger mot hjerte- og karsykdommer.
-
Et sunt kosthold som består av frukt, bær og sunne fettsyrer gir mer energi og tilfører kroppen viktige vitaminer, mineraler og fiber. Det er ingen sak å holde seg frisk når det smaker så godt!
-
Frukt og grønnsaker bidrar med omtrent 10 % av kalsiuminntaket, 15 % av jerninntaket, 40 % av det daglige forlatinntaket, 45 % av fiberinntaket, 90 % av vitamin C-inntaket og 35 % av vitamin A-inntaket.
-
Superbær, sies det om nå om solbær. Hittil har blåbær sittet på sunnhetstronen. Nye forsøk tyder på at to viktige antioksidanter i solbær bidrar til å styrke immunforsvaret og bekjempe infeksjoner.
-
Solbær kan brukes til mye mer enn marmelade og syltetøy. Du kan lage smoothies av saften, og pynte grønne salater med friske solbær.
-
En ekte smoothie består av frukter og bær, hurtigmikset med frisk juice. Og null sukker.
-
Smoothies er en smart kilde til frukt og bær. Kutt frukt i passende biter og bland med råsaft av eple. Bruk fantasien, og lag dine egne oppskrifter. Bruk alltid en kraftig blender.
-
Smoothie-trenden startet som en drikk for surfere i California en gang på 70-tallet. Trenden bredte seg raskt videre til Australia og New Zealand, men det er først de siste årene at smoothiesbølgen har nådd Norge.
-
Most er alltid presset frukt uten tilsetninger. I nektar derimot er det tilsatt friskt vann og litt sukker for en mildere smak.
-
Forskere i England har påvist at kvinner som spiser fire eller flere epler ukentlig i svangerskapet, halverer astmarisikoen hos barnet. Ren eplejuice eller most inneholder ren råsaft av epler.
-
Markedet for matoljer vokser. I Norge bruker vi i dag 1 liter hver i året, mens italienerne bruker 7 liter i året.
-
Kaldpresset rapsolje er rik på plantesteroler som reduserer kolesterolet. En spiseskje daglig styrker immunforsvaret.
-
Tørkede solbærblader kan brukes i te. Tørk dem selv i ovnen på 30 grader i varmluft.
-
Har du fått myggstikk, - gni et solbærblad på stikket og kløen forsvinner raskt.